2009. április 2., csütörtök

Cigány kulturális központ - de pontosan hol is?

.
Kedden két, egymásnak ellentmondó hírt lehetett olvasni arról, hogy a Józsefvárosban roma kulturális központ jön létre.


A Tavaszmező utca 6. számú épület mennyezeti freskója - eredetileg ennek megmentésére alakult a civil összefogás

A Helyi Téma március 31-ei datálású cikke szerint a Tavaszmező utca 6. szám alatti ingatlan ügye rendeződni látszik: a civil összefogásnak köszönhetően az épületet nem bontják le, sőt, roma–magyar kulturális központot lehet itt kialakítani. És úgy tűnik, a kerület vezetői is támogatják a projektet!

Ezzel szemben a kerület bevonása nélkül (esetleg talán megkerülésével?) készült egy másik koncepció is: ez a Szentkirályi utca 7. számban található volt dekoratőr iskolát szemelte ki helyszínül. A Metropol március 31-jei cikke szerint kormányzati-fővárosi együttműködésről van szó, óriási összegekkel: induláskor 900 millió forint, majd évente újabb 100 millió, közszolgálati szerződésben rögzítetten.

Amit távolról láthatunk, a következő: ez utóbbi ötletet nem támogatja a kormányzat romaügyi egyeztető fóruma, a Roma Integrációs Tanács (amelynek tagjai a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Magyarországi Roma Parlament, a Cigány Szervezetek Országos Szövetsége, a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF), a Romaversitas Alapítvány, valamint a PHRALIPE Független Cigány Szervezet Országos Szervezete által delegált képviselők), míg az előbbi mellett lelkes civilek és szakemberek dolgoznak és olyan szép ideákat próbálnak megvalósítani, mint a magyar-cigány együttélés.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket!!





De ha már szó esett róla, álljon itt néhány mondat a volt Dekorsuliról! A kirakatrendező és dekoratőr-szakképzés Budapesten 1955-ben kezdődött, a világon elsők között, az iskola oktatási programja azóta is iránymutató a dekoratőr szakképzésben. A Dekoratőr Iskola jelenleg az Illatos úton működik, a 2007-es szakképzési átalakulást követően 2008. májusa óta Jaschik Álmos Művészeti Szakképző Iskola néven. 2005 és 2007 között a Szentkirályi utca 7. szám alatti épület volt az otthona, korábban egy Osváth utcai bérház másfél emeletét tudhatta magáénak, ahol a teremhiány nagy problémát jelentett az évfolyamonként nyolc csoport órarendjének kialakításában. Nagy lépés volt, amikor a Damjanich utcában kaptak épületet, ahol már sokkal több hellyel rendelkeztek, könnyebben ki lehetett alakítani az oktatáshoz szükséges termeket.


A nappali tagozatos oktatási program két éves. Az iskola komplex képzést nyújt a kereskedelem és művészet területén, folyamatosan követve a gazdasági és technikai változásokat. Az intézménybe érettségi után lehet jelentkezni, elvégzésével középfokú dekoratőr-kirakatrendező képesítést lehet szerezni. Továbbképzésre is van lehetőség: mestervizsgát lehet tenni, valamint szakmai felsőfokú képesítést szerezni, ezen kívül különböző dekoratőr, designer szakosodásokra van lehetőség az alapképzés után.
.

Nincsenek megjegyzések: