2009. június 3., szerda

Egy angol lord, aki igazságot követelt Magyarországnak

A Szabó Ervin téren álló díszkút történetét vajmi kevesen ismerik, pedig igazán látványos, sőt, sokat mesélő alkotásról van szó! Érdemes körbejárni és végigolvasni a feliratot a bronzból és mészből készült, négy és fél méter magas Justitia-kúton, amelyet Szentgyörgyi István 1929-ben készített Lord Rothermere tiszteletére.


Fent kocka alapú talapzaton Justitia, a törvény, a jog és az igazság istenasszonya áll mérleggel és karddal a kezében, mellette oltalmat, igazságot keresve a Magyarországot szimbolizáló, fiatal nő, a szobor talapzatára Lord Rothermere domborművű arcképe került. A felső medence szélén a következő felirat fut körbe: "E KUTAT HÁLÁS MAGYAROK EMELTÉK NAGY-BRITANNIA MÉLTÓ FIA, VISCOUNT ROTHERMERE TISZTELETÉRE. AZ Ő BETŰJE MEGÖLI A HATALMASKODÁST, AZ Ő LELKE MEGELEVENÍTI AZ IGAZSÁGOT. 1928". Épülésekor technikai kuriózumnak számított: ez volt Budapest első motoros kútja.


De miért is volt ennyire hálás a magyar nép? Nos, a választ a huszadik század egyik legnagyobb magyar katasztrófájában kell keresnünk...


Lord Rothermere, családi nevén Harold Sidney Harmsworth, 1st Viscount Rothermere (1868 – 1940) egy 14 gyermekes családban nőtt fel, ő az angol sajtótörténelem egyik legnagyobb alakja, aki 1917-ben (!) Anglia légügyi minisztere lett. Lord Rothermere bátyjával alapította meg a Daily Mail és a Daily Mirror című lapokat. A népszerű újságírás angliai úttörőjének számított: az első világháborúban a Daily Mirror a nyugati front legnépszerűbb angol hírlapja volt és 1922-re a példányszáma már elérte a hárommilliót. Rothermere 1927-ben tette meg első magyarországi útját, s ettől kezdve a magyar revízió egyik fő támogatójává vált. 1927. június 21-én jelent meg nevezetes cikke "Magyarország helye a Nap alatt" címmel a Daily Mail-ben. Ezzel az írással indult el a Magyarország trianoni békeszerződés utáni helyzetére való nemzetközi figyelemfelkeltés, s ez a magyar népnek is erőt, reménységet adott.

A kormányzat és a főváros háláját mutatja az 1929. június 8-án felavatott Magyar Igazság kútja, amit a Népnevelő Magyar Filmipar Rt. finanszírozott, s amit a Wenckheim-palota (a mai Fővárosi Szabó Ervin könyvtár) előtt állítottak fel. A szocializmusban a lord képmását eltávolították, a feliratot pedig levésték, funkcióját vesztve, szárazon állt. 2004-ben, a rendszerváltozás 15. esztendejére, a díszkút felállításának 75. évfordulójára sikerült helyreállíttatni az emlékművet és környékét.


Érdekesség még, hogy amikor 1929-ben Magyar Sándor és Endresz György az óceánrepülés gondolatát veti föl, Rothermere - látva annak propagandaértékét - maga adja a repülőgép nevét: "Justice for Hungary!" (Igazságot Magyarországnak!) A lord által - siker esetére - felajánlott 10 ezer dollárt a két óceánrepülő világrekorddal nyerte el. Rothermere kezdeményezésére alakult meg a Magyar Revíziós Liga is, Herczeg Ferenc, a kor írófejedelmének elnökletével. A szervezet célja szintén a nemzetközi közvélemény meggyőzése volt Trianon igazságtalanságáról.



A lord ajándéka a Magyar fájdalom szobra (Émile Guillaume francia művész alkotása), amely a talapzatába vésett szöveg szerint "a trianoni szerződés által elrabolt gyermekei sorsát sirató Magyarország fájdalmát jelképezi". Két ilyen torzó is készült, a Debrecennek ajándékozott már visszakerült az eredeti helyére, de a budapesti Szabadság térre (a mai MTV-székház elé) állított szobrot előbb a margitszigeti Palatinus strand elé száműzték, majd Budapestről is eltávolították, s azóta Balf fürdővároskában áll.

A lord mellszobra a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon jók ezek a helytörténeti bejegyzések! Sokmindent tudtam már, de azért a nagy részét nem, pedig sokszor gondolkozom hazafelé menet pl, h ez vagy az a ház, kút, stb, milyen múlttal bírhat.
Szóval köszi! :)

BB írta...

Köszi az összefoglalást, hasznos agytágítás :D

ÉvaZsuzsanna írta...

Örülök, hogy idetévedtem, éppen most, amikor idős ausztráliai magyar repülős emlékeit segítek formába önteni...