2008. december 10., szerda

Belsőudvar Program a Mágnásfertályban

A Szentkirályi utca 10. számú társasházban az utóbbi fél évben felgyorsultak az események. A Józsefvárosi Önkormányzat városrehabilitációval foglalkozó cége, a Rév8 Zrt. által a júniusi Palotanegyed Fesztivál idején meghirdetett Belsőudvar Program pályázatát megnyerve a társasház közössége egy nem várt szellemi utazáson találta magát. Egy olyan utazáson, amely a Palotanegyed történetének felfedezésével kezdődik és a közösségi cselekvések során át vezet a ház udvarának – no és remélhetőleg mihamarabb a teljes épületnek! – a megújításáig. Az „út” anyagi fedezetét és bonyolítását az önkormányzat támogatásával a kerületfejlesztés menedzselésében jártas Rév8 Zrt. vállalta magára (projektmenedzser: Tibor Tamás), a közösségi tervezéshez szükséges szakmai tudást pedig az Új Irány Csoport biztosítja a fiatal tájépítész, Tihanyi Dominika vezetésével.
A Program szerves része a hely szellemének, miliőjének megragadása, ami a Szentkirályi-családnak, illetve a szomszéd épületben működő Stühmer-cég legendáinak, relikviáinak felkutatását is jelenti, és persze épít a ma is itt élők emlékezetére.
A közös tudássá nemesedett történetek, kis helyi érdekességek várostörténeti szempontból is méltóak a figyelemre, ezért is merült fel az aktív közösségben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által koordinált rendezvényen, a hagyományosan minden év szeptember harmadik hétvégéjén megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjain (European Cultural Heritage Days) való részvétel lehetősége.
Az „örökségnapi kapunyitás” programjának összeállításában a lakók apraja-nagyja kivette a részét – az idei év témájához kapcsolódva szigorúan a reneszánsz jegyében! Így lehetett valódi csemege a nagy közintézmények mellett a kis társasház – mint e napon kivételesen látogatható magántulajdon. A nap folyamán az érdeklődők szakavatott vezetők: Fekete Hajnal és Gyulai Csaba segítségével ismerkedhettek meg Szentkirályi Móric, az utolsó pesti polgármester kalandos életével (az ő nevét viseli 1887 óta az utca!), a Stühmer relikvia-gyűjteménnyel, a több mint száz éves neoreneszánsz bérpalota történetével és a ház udvarának közepén álló bálványfa ültetésének romantikus körülményeivel. A látogatók bepillanthattak a Belsőudvar Program egyes tervezési fázisaiba, az érzékekre pedig az újjáélesztett Stühmer-cég kedves ajándéka – csokoládéhegyek érkeztek, külön köszönet érte Csóll Péter ügyvezető igazgató úrnak –, a Voces Aequales reneszánsz énekegyüttes, Vitárius Piroska hegedű- és Sipos Ágota furulyajátéka, valamint a Pándy-Szekeres Gáspár és Falus Dániel alkotta jazz-duó hatott. A délután folyamán – néhány tucat újabb látogatóval – tiszteletét tette az épületben a szintén nyolcadik kerületi, örökségnapi programként futó BeyondBudapest-túra, Baglyas Gyuri és Domján Manó vezetésével.
Na de vissza a Belsőudvar Programhoz! Az őszi hónapokban zajló tervezés alapelvei és a koncepció kialakítása Szentkirályi Móric nyitottságára és sokszínűségére épít, minél nyitottabb és rugalmasabb, ám neutrális, a mai korszellemet idéző és mai igényeket kielégítő rendszert próbál felállítani térszervezésben és formavilágban egyaránt. Mivel az udvarról semmilyen írásos, illetve képi emlék nem maradt fenn, a mai tervező a reneszánsz korához kapcsolódva próbált meg minél átláthatóbb térstruktúrát kialakítani. Azonban a tér kialakításánál, szem előtt tartva az udvar közösségi térhasználati értelmezését – a reneszánsz udvarok világával szemben – egy sajátos, egyéni és közösségi célú tartózkodásra alkalmas térkialakítást jött létre. A koncepció szerint az udvar mint valós kültéri otthon került értelmezésre, ahol a közös terek láncolatát hangulatilag az adott kor szellemisége és az abban folytatott életmód határozza meg, az olyan hangulati kulcsfogalmakkal, mint otthonosság, kényelem, többközpontúság, kifinomultság, telítettség, melegség.
A Program végeredményét bárki megtekintheti, hiszen a Szentkirályi utca 10. számú ház homlokzatán már hívogat az eredeti Szentkirályi-kézjegyet magába foglaló zászló, a kapualjban és az „emeleti galériákon” pedig az elmélyült kutatások eredményeképpen pedig érdekességek olvasható. Az udvar alkalmassá vált előadások, koncertek szervezésére a dobogó beállításával, sőt, az esti programokat a Terebessy Tóbiás által tervezett és megalkotott díszkivilágítás teszi egyedivé. Az együttgondolkodó és -ötletelő tulajdonosok és szakmai konzulensek munkája nyomán még számos apró ötlet, jópofa megoldás született meg, amelyek – az általános vélekedés szerint – kiindulópontként szolgálhatnak az egységes negyedbeli hangulat kialakítása érdekében az Európa Belvárosa Program közterület- és homlokzat-felújítási fejlesztéseinek.

Nincsenek megjegyzések: