2009. április 27., hétfő

Borszerdára ajánlom: Sexardicum

Vajon mit is rejthet e név, amely akár többféle asszociációra is lehetőséget ad?


Szekszárdi borok kavalkádja az Urániában

A Krúdy utcai borkereskedés a szekszárdi borászok által alapított Garay Pinceszövetkezet üzlete, folyamatosan megújuló kínálata a kereskedelemben ritkaságnak számító, nehezen elérhető borokból áll, amelyek családi pincészetek, manufaktúrák, borcéhek termékei. Céljuk: bemutatni a szekszárdi borvidék sokszínűségét, megismertetni annak teljes spektrumát no és a vállalkozó kedvű, bátor borkedvelőket a rejtett kincseinek felfedezésére csábítani, akár borturistaként is...

A pinceszövetkezet egy tradíció újjászületése, egy történelmileg igazoltan életképes együttműködési forma. Elődje, az 1929-ben alapított Szekszárd Borvidéki Bortermelők Pinceszövetkezete 1949-ig működött, 705 taggal, 1500 kataszteri hold termését felvéve, értékesítve. Áldásos tevékenysége a borászat és a gazdaság nehéz időszakaiban segítette a termelők érvényesülését. Ebben az időszakban 8 saját üzlete működött országosan, ebből 2 üzlet és egy „kocsma” Budapesten. Az új kereskedés - követve ebben is a tradíciókat - az egyik korábbi üzlettel azonosan a Krúdy utcában nyílt meg, a Palotanegyedben.



A ma működő szövetkezet 2007 év elején alakult, tagjai közé nem csak borászok, hanem a szőlészet-borászat hátterét biztosító vállalkozások is tartoznak. A taglétszám folyamatosan bővül, mint ahogy az együttműködés területei is fejlődnek, amellyel a Szekszárdi Borvidék termelőit kívánják támogatni. A főleg kis, családi gazdaságokra, manufaktúrákra alapuló szekszárdi borászat számára fontos ez a munkamegosztás biztonságát adó háttér. A termelőknek így lehetősége van folyamatosan készen állni a legfontosabb feladatra: a természet, a szőlő, a bor által teremtett kihívások kezelésére. A szövetkezet elsősorban a beszerzés és értékesítés oldalán segít, a borászok alkotó, önmegvalósító munkájának védelmében, hiszen pontosan ez adja a borvidék sokszínűségét, segít megőrizni a bor minőségét, egyediségét, sokarcúságát, személyességét. A magyar borok barátai számára jó hír, hogy az itthon is globalizálódó piacon a választék bővülése nem csak távoli, egzotikus országok termékeivel lehetséges.

A régi, de még ma is igaz mottó imigyen szól:
„Bort szállít kicsinyben és nagyban, hordóban és palackban, magánosoknak és viszonteladóknak.”


No és tegyük hozzá: önzetlenül a palotanegyedi értékek védelmében, akár szponzorként is a Műemléki Világnapon. Nem fog csalódni az sem, aki az április végi borszerda alkalmával nyit be hozzájuk!


Nincsenek megjegyzések: