2009. április 30., csütörtök

Eldőlni látszik a Szentkirályi utca 7. sorsa...


Az alábbi tudósítást a főváros honlapjáról idézem:


"TUDÓSÍTÁS A FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS ÜLÉSÉRŐL (2009. április 30.)

Létrehozták a fővárosi roma kulturális központot

A Fővárosi Közgyűlés nagy többséggel megszavazta a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozását. Az előterjesztés értelmében az új intézmény a Napház Khamorro Klubmozi és Kisebbségi Kulturális Intézmény, illetve a Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház-Romano Kher jogutódjaként jön létre.

A közgyűlési vitában Demszky Gábor főpolgármester hangsúlyozta, hogy a fenti két szervezet jelenleg méltatlan körülmények közt működik, a Szentkirályi utca 7. szám alatti épületben azonban összehasonlíthatatlanul jobb feltételeket teremtenek meg.

Ugyancsak a központ létrehozására kérte a képviselőket a vita során szót kapó Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke.

Roma civil szervezetek képviseletében Daróczi Ágnes kérte az előterjesztés napirendről való levételét; Daróczi Ágnes attól tart, hogy az állami támogatással a főváros által létrehozott intézménnyel kisebb lesz az esély egy országos központ megalapítására.

Horváth Csaba - részben erre reagálva - humán várospolitikai főpolgármester-helyettes ismertette a főváros vezetésének Bajnai Gordon miniszterelnöknek írt levelét, amelyben Budapest vezetői kezdeményezik az országos központ létrehozását, illetve annak előkészítését.

Az újonnan létrejövő fővárosi intézményt Budapest évi 100 millió forinttal támogatja, a Miniszterelnöki Hivatal, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium pedig évi 100-100 millió forint értékű közszolgáltatási szerződést köt az újonnan létrejövő központtal.

A Szentkirályi utca 7 szám alatti egykori iskolaépület felújítását és funkció szerinti átalakítását az Oktatási és Kulturális Minisztérium finanszírozza.

Az elmúlt napokban a helyszín ellen roma civil szervezetek tiltakoztak, ennek hatására a főváros május 31-ig megvizsgálja, hogy van-e más, alkalmas épület a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ befogadására."

Nincsenek megjegyzések: