2009. március 25., szerda

Kossuth kendő

A hónap műtárgya a Nemzeti Múzeumban - azért, mert nagyon tetszik, meg némiképp a szeles időre is tekintettel! A dolog pikantériája, hogy Kossuth maga sosem volt tagja a Nemzetőrségnek...



"KOSSUTT - mint nemzetőr" – szerepel németül azon a kendőn, amely bizonyítja, hogy a fiatalok által napjainkban viselt arcképes pólóknak szép és igényes történelmi előzményei vannak.
A XVIII. századtól kezdve készítettek egy-egy fontos történelmi esemény, nyertes csata, békekötés, koronázás emlékére damasztteritőket, kendőket. A damasztszövés bonyolult és költséges módszerét a fa-, később a rézmetszetes, végül ezeken a XIX. századi emlékkendőkön a kőnyomatos eljárás váltotta fel. Magyarországon az 1848-49-es szabadságharc idején a nemzeti színek, a magyar címer és a haza nagyjainak arcképe jelezte a kendők használóinak hazafiságát.
Az emlékkendőkhöz a reformkor nagyjairól készített arcképsorozat szolgáltatta a mintát, a kendőkön ezeknek a portréknak a tükörképe látható, ezért is tartja Kossuth Lajos a bal kezében szuronyos puskáját.

Nincsenek megjegyzések: