2009. március 3., kedd

Úgy tűnik, itt a tavasz...

...nos, kétségtelenül, ha már az ingatlanhirdetésekben is a világirodalom legismertebb szerelmespárjára apellálnak a Rómeó-Júlia erkéllyel!



De azért ne feledjük: ha nem is a Reviczky utcának, de a Palotanegyednek is megvan a maga szerelmespárja, mégpedig a Festetics családban. A hősnő: Lady Hamilton, a történet pedig valóságosan mesébe illő, íme, hogyan is ír erről a Festetics Palota honlapja:



A történet főszereplője Mary-Victoria Douglas-Hamilton (1856-1922), anyja Badeni Mária Amália nagyhercegnő, apja Douglas Hamilton angol királyi herceg. Az európai arisztokrácia legmagasabb köreihez tartozó Mary Hamilton fiatal éveiben még nem is sejtette, hogy nem a hercegkisasszonyok „megszokott” életútját futja majd be, és éppen az ő életében ütközik majd végzetesen össze a szerelem a pénzzel és a politikával. Azt pedig végképp nem gondolhatta, hogy ennek az összeütközésnek a középpontjában egy fiatal magyar fônemes áll majd…
A Festetics család Magyarország legnagyobb és legbefolyásosabb fôúri családjai közé tartozott. Tagjai feltétlen udvarhűségük mellett viselt méltóságaikról, mecenatúrájukról és országos jelentőségű kezdeményezéseikről voltak híresek. Ebbe a családba született 1850-ben gróf Festetics II. Tasziló, a budapesti Festetics Palotát is építtető Festetics II. György fia. Az ifjú gróf a legmegfelelőbb neveltetésben részesült, kiváló sportember és vadász hírében állt, a lovas sport őszinte rajongója volt. Tanulmányútjai során bejárta egész Európát. Elhúzódó angliai tartózkodása nem volt véletlen, hiszen ekkor ismerkedett meg Mary Hamiltonnal. A jóképű magyar gróf azonnal meghódította az angol királyi házzal is rokonságban álló skót hercegkisasszony szívét. Tökéletes boldogságukat azonban meghiúsította, hogy a monacói herceg személyében a magyar „grófocskánál” előkelőbb kérő is jelentkezett. Európa egyik legősibb és legjelentősebb uralkodócsaládjával természetesen Festetics Tasziló nem tudott versenyre kelni, s mivel politikai okok miatt a frigyet a francia uralkodó, III. Napóleon is támogatta, a szülők kényszerítésére 1869-ben a házasság végül megköttetett. Mary Hamilton Albert Honore Charles monacói herceg felesége lett. Az esküvőt annak ellenére megtartották, hogy szemtanúk szerint a ceremónia alatt a mennyasszony a legfontosabb kérdésre hangosan így felelt: „Nem akarok hozzá menni!”
Egy kényszerházasság természetesen nem lehetett boldog. Az ifjú pár közös élete során nem találta meg a harmóniát. Született gyermeküket Albert herceg nem szerette - a monacói család egyes állítások szerint megkérdőjelezte, valóban a herceg-e az édesapa -, az ifjú asszony gondolatai pedig egyre csak a magyar gróf körül jártak. A társadalmi konvenciók kényszerítő hatása nem állhatott egy igazán erős akarat és a szerelem útjába. Mary Hamilton szívének engedelmeskedve, a monacói hercegséget és hírnevet hátrahagyva Festetics Taszilóhoz menekült a boldogtalan házasságból…
Miután a pápai udvar semmisnek nyilvánította a kényszerből kötött házasságot, már semmi nem akadályozhatta meg a szerelem beteljesülését: Gróf Festetics Tasziló és Mary Hamilton 1880. júniusában egybekelt. Egyes források szerint a szertartást a Festetics Palota – sajnos azóta megsemmisült – családi kápolnájában tartották. A kezdeti nagy szerelem végigkísérte a pár életét, s az otthonul szolgáló budapesti palotát évtizedeken keresztül a boldogság járta át. Festetics Tasziló fényes közéleti karriert futott be, 1911-ben hercegi rangot kapott, s nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte elismert diplomata hírében állt. Nevéhez fűződik a keszthelyi Helikon kastély kibővítése és felvirágoztatása, ahol az angol trónörököst, a későbbi VII. Edwardot is vendégül láthatta.

Nincsenek megjegyzések: