2009. augusztus 31., hétfő

Párisban járt...


... no egyelőre még nem az ősz, hanem a Mágnásfertály, augusztus közepén.


És ott pedig jól szét is nézett. Kezdve Párizs "Palotanegyedével", a Marais-negyeddel, amely valamikor szintén mocsaras terület volt, ahogyan a neve is erre utal (a marais mocsarat jelent). A 14. század során azonban egyre befolyásosabb környék lett, V. Károly kedvenc rezidenciája, a Louvre közelsége folytán. A 17. században élte virágkorát, amikor a tehetős rétegek divatos lakónegyedévé vált. Hatalmas és hivalkodó paloták épültek, ezek a helyenként még most is feltünedező hotelek (ide igazából kellene egy kis kalapocska az o betűre). Sokat közülük a közelmúltban helyreállítottak és múzeummá alakítottak (Musée Picasso, Musée Carnavalet, Hotel de Lamoignon, Hotel de Sully, etc.). A jómódúak körében újra sikk lett a negyed éttermeibe és kávéházaiba járni, ezenkívül divatüzletek szegélyezik az utcákat. A Places de Vosges a Marais-negyed szívében a tökéletesen szimmetrikus tér mintapéldája, egykor lovagi tornák színhelye volt. A tér 6. számú házában, a mai Maison de Victor Hugo-ban élt a Nyomorultak írója, háza ma életének és munkásságának múzeuma. De itt található a Place de Bastille (mára már semmi nem maradt a hírhedt börtönből) és az impozáns Hotel de Ville, azaz a párizsi városháza, amely egy gyönyörű, sétálásra csábító térre néz, ottlétünkkor épp egy fesztiválnak adott helyet (és már senki nem is gondol arra, hogy valaha itt rendezték a legtöbb akasztást, eretnekégetést és hasonló kivégzéseket - IV. Henrik merénylőjét, Ravaillacot például itt négyelték fel élve, testét négy izmos lóval szakították szét, brrrr...).


De békésebb témákra evezve: kerestem még hasonlóságokat, erre megtaláltam a mi Lilink testvérét a Champs-Elysées-n, íme:


És végül, amit eltanulhatunk a városi biciklis közlekedést preferáló polgármestertől:



3 megjegyzés:

Unknown írta...

nagyon szép hely! én most áprilisban voltam először, kb arrafelé amerre ezek a dolgok vannak. igazából a louvre sarkánál, egy mázliból kifolyólag egy olcsó szállást találtunk. Hetekig el tudtam volna még járkálni ott, remélem nemsoká visszajutok még.

Marcipán írta...

Ó, bizony, nemcsak heteket, hónapokat lehetne ott nézelődni! (Bár a külvárosok, a híreknek megfelelően eléggé riasztóak!)

Névtelen írta...

"Stux, maga vérbeli párizsi lett,
képzelem, hogy sír egy pár midinett!
Stux maga jobb mint a Chavalier,
az ember nem látná, én úgy éljek, el sem hinné.

Stux, maga bősz, mint egy Dumas regény,
jóba leszünk, ugye, maga meg én?
Stux, hisz ma magába mindenki szerelmes,
Stux, maga veszedelmes."