2008. november 12., szerda

Europa Nostra

Az Europa Nostrát néhány civil műemlékvédő szervezet alapította olasz vezetéssel (mily' meglepő!) az Európa Tanács párizsi központjában 1963-ban. Ma az Europa Nostra az építészeti és természeti örökség megmentéséért küzdő legjelentősebb európai nem kormányzati szervezet (NGO). Jelenleg több mint 220 tagszervezettel rendelkezik, titkársága Hágában működik. A magyar tagszervezetet - Hungaria Nostra néven, a Város- és Faluvédők Szövetségét - 1991-ben vették fel. A szervezet célja az európai kontinens építészeti és természeti örökségének védelme, értékeinek megőrzése, a történeti környezet minőségének megóvása, tevékenységének középpontjában a díjadományozás révén történő figyelemfelhívás, a nyilvánosság érdeklődésének ráirányítása a megőrzendő értékekre és a példaszerű értékmegóvásra. A szervezet 1996 óta, az Európa Tanács felkérésére az európai örökség megóvásán tevékenykedő szervezetek munkájának összefogója, az Európai Örökség Csoport megszervezője, munkájának irányítója.

S hogy mi köze mindennek a Mágnásfertályhoz? Nos, szerény becslésem szerint az egy négyzetméterre eső díjazottak száma a Palotanegyedben a legmagasabb!!! A Palotanegyed északi és déli végpontjain található két műintézmény is méltóvá vált a díjra: mindkettő a műemlékvédelemért és helyreállításért nyerte el az Europa Nostra Diplomát. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2002-ben, az Uránia Nemzeti Filmszínház pedig 2005-ben.


És ráadásként még egy érdekesség: szintén az Európa Tanács és az Europa Nostra által kezdeményezett, intézményesített és koordinált rendezvénysorozat minden év szeptember harmadik hétvégéjén a Kulturális Örökség Napjai. De erről majd később, hiszen néhány kedves ismerőssel, jóbaráttal szervezőként is volt alkalmam részt venni az idei örökségnapokon...

Nincsenek megjegyzések: