2008. november 21., péntek

Vivat Voces Aequales!

Meghívó érkezett az építészfórum hírlevelével: "Szép és kies kertek" - Kora reneszánsz kertművészet Itáliában és Magyarországon, könyvbemutató a MÉSZ székházban... A meghívás csábító, több okből is - az Ötpacsirta utcába betérni mindig esztétikai élvezet (eltekintve a magassarkú cipők elleni támadástól), a téma fenséges, és ráadásként kedves ismerősöm reneszánsz énekegyüttese segít a reneszánsz hangulat megidézésében.


Lássuk tehát szép sorjában! A palotanegyedbeli Ötpacsirta utca 5. szám alatti közintézmény (ma építész-székház: az országos és a budapesti kamarának is helyet ad) annak idején az Almássy-család palotája volt. A kisméretű, utcára nyíló belső udvaros, egyemeletes városi palotát Almássy Kálmán gróf építtette 1878-ban. A velencei palazzók hangulatát idéző, egyemeletes épület legszebb része a díszburkolatos belső udvar, amelyről íves díszlépcső vezet a lakószintre. A sarokterem reprezentatív kiképzését márvány kandalló gazdagítja.


Az építész kamarák udvarának egyik oldalán Lechner Ödön domborműve, másik oldalán egy gyönyörű barokk szobor fogadja látogatóit. A több mint 200 éves szobor eredetije Caritas Romana néven a Szépművészeti Múzeum kőtárában található, az Ötpacsirta utcai az eredeti hű másolata.

A reneszánsz kertekről szóló könyv borítója, a meghívó plakáttal. Gyönyörű rajzok Kesselyák Ritától, dr. Herczeg Ágnes igényes munkája (doktori disszertációjának kibővített formája) egy reprezentatív albumban, kárpát-medencei együttműködéssel, hiszen a kötet kiadója csíkszeredai...



A könyvbemutatón nagyon stílusosan Mátyás királynak és Beatrix királynénak szóló motetták hangzottak el a Voces-től (igaz, most csak négyen voltak):


Legújabb albumuk a BEATISSIMA BEATRIX (Hungaroton Records, 2008 - HCD 32583), amellel Beatrix királyné halálának 500. évfordulóján teljesedett ki a magyarországi reneszánsz zenével foglalkozó lemez-trilógiájuk. Stoltzer és Bakfark után két, Beatrix királynéhoz, s ezen keresztül Mátyás udvarához köthető németalföldi mester, Johannes Tinctoris és Johannes Stokem műveit vették lemezre.

Nincsenek megjegyzések: