2009. május 14., csütörtök

Palotanegyedi Tisztasági Kommandó

.Fotó: Segesvári Csaba

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület kezdeményezésére - Lesley barátunk, a "nyolcker-blogger" felvetése nyomán - érdekes szociológiai kísérletnek lehetünk majd szemtanúi a jövő héttől (május 19-étől) kezdődően a Palotanegyed különböző pontjain. A "kísérlet" résztvevői a Molnár Ferenc Angol-Magyar Kétnyelvű Általános Iskola diákjai, az alanyok pedig mi magunk, palotanegyedi lakosok vagyunk.
A kezdeményezés lényege az, hogy miként lehet szép szóval és egymásra figyeléssel csökkenteni a szemetelést a negyedben - hiszen azt mindannyian tapasztaljunk, hogy az utcákon, tereken folyamatosan újraképződő szemét mindenkinek kellemetlen. De mit lehet tenni ellene, ha a hagyományos módszerek nem elégségesek?
Ezt fogják mindannyiunknak bemutatni azok a kis lurkók, akik jelentkeztek a Palotanegyedi Tisztasági Kommandóba és osztályfőnöki, rendőri felkészítést követően, megkülönböztető mellényben 3 fős csoportokban fogják a szemetelőket figyelmeztetni arra, hogy bizony elhagytak valamit...
Az ötlet nevelő hatása elméletben vitathatatlan, hiszen melyik felnőtt ne szégyellné el magát mélységesen, amikor egy gyermek hívja fel a figyelmét az alapvető viselkedési normákra? Bízzunk abban, hogy a gyakorlati megvalósítás eredményeképpen pedig nemcsak néhány hetes szemétmentes időszak következik, hanem a figyelemfelkeltő ötlet hatására az emberek mentalitása is változik!

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Ahogy a mai embert ismerem, ha rászól egy gyerek, akkor vagy:
1. le se szarja
2. visszaszól,h: "Ne feleselj!"
3. maflás
4. "ok, igazad van, bocs" szavak után a következő sarkon anyázva szórja ki az összes szemetet a táskájából

Ne így legyen, én drukkolok a lurkóknak :)