2009. január 25., vasárnap

Diana



2009. január 31-tõl látható a Diana: a celebration kiállítás, amely a tragikusan elhunyt walesi hercegnõ életét mutatja be. A VIII. kerületi Palotanegyedben található patinás Károlyi-Csekonics Rezidencia méltó helyszíne ennek a felemelõ kiállításnak. Több, mint 10 évvel halála után Diana hercegnõ emléke még mindig érdeklõdést, érzelmeket és indulatokat vált ki világszerte, hiszen Diana, "a nép hercegnõje" már életében legendává vált. A kiállítás minden Diana, az adott történelemi idõszak és nem utolsó sorban a divat iránt érdeklõdõnek nyújthat tartalmas élményt.

A kiállítás anyagát Diana családja, a Spencer család állította össze és indította világkörüli útra, így állítva emléket a família egyik legjelentõsebb nõi alakjának. A család a kiállításból befolyt bevételbõl, a Diana örökének emléket állító alapítvány munkáját támogatja. A kiállítás londoni bemutatója után Ausztráliában és az Egyesült Államokban turnézott. Londonban 800.000, Ausztráliában és az USA-ban pedig több mint 1.000.000 látogatója volt. A kontinensen pedig elsõként Magyarországon látogatható ez a páratlan kiállítás.

A kiállításon látható többek között gyönyörû uszályos esküvõi ruhája, 28 darab - híres divattervezõk által készített - ruhaköltemény, családi ékszerek, bútorok, számos személyes emlék, és ritka házi videofelvételek, fényképek. Különleges kordokumentumként Spencer gróf megható megemlékezésének eredeti szövege testvérérõl, valamint Elton John és Bernie Taupin szerzeményének, a "Candle in the wind" átdolgozásának kottája és dalszövege - mindekettő a Westminster-apátságban hangzott el Diana temetésén.

Nincsenek megjegyzések: