2009. január 23., péntek

A mohó elefántlady és a Fehérló Szálló




A mai Rákóczi út 15. számú épületet Pán József megrendelésére Hild József tervei alapján építették 1831-ben, klasszicista stílusban. 1837-ben, az akkor még Belső Kerepesi útnak nevezett úton, a főváros egyik legrégebbi nagy kivezető útján, a 15-ös szám alatt nyílt meg a Fehérló Fogadó. Kerényi Frigyestől tudjuk, hogy Petőfi Sándor is megszállt a házban, melynek később több illusztris vendége is volt. 1876-ban például itt időzött Kennedy kisasszony, az idomított elefánt, akiről az a hír maradt fenn, hogy egy éjszaka kiszabadult és befalta a színben raktározott három pesti mérő zabot.
A századfordulótól újabb virágkorát éli az 1852-ben Diescher József tervei szerint egy emelettel bővült épület. Lakói, a nagyvilági életet élő Doppler Ferenc és Károly, vendégeiket a legelegánsabb körökből válogatták: számos híres látogatójuk sorában Liszt Ferenc, Richard Wagner, Goldmark Károly és Erkel Ferenc is megfordult. A ház lakója volt a Lechner család is, akiknek itt született Ödön fiuk, a későbbi neves építész.
Nem a „Szálloda a Fehérló”-hoz volt az épület egyetlen, a nagyközönség számára is szórakozási lehetőséget biztosító intézménye. A 20. század első felében itt működött a nevezetes Magyar Falu Varieté, később a Pavilon Bár és a Kert Varieté. A szocializmus időszakában itt lelt otthonra az Optimisták Kabaréja, majd a Marika eszpresszó.
1989 februárjától a Rákóczi út 15. számú épületet a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság Kulturális és Tájékoztatási Központja, 1993 januárjától a Szlovák Intézet bérli. A Közép-európai Kulturális Intézet 2001 tavaszán költözött a ház jobb szárnyába. Az átalakított épületszárny több kiállítótér mellett egy tárgyalóval is rendelkezik, így a kiállítások mellett helyet tud biztosítani tudományos és színházi előadások, valamint konferenciák, szemináriumok rendezéséhez is.

Nincsenek megjegyzések: