2009. január 24., szombat

Házaink állapota



Az alábbi cikk a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján jelent meg, és egy olyan önkormányzati kezdeményezésről szól, ami azonnal kérdéseket vetett fel bennem:
- hogyan lehet egy tájékoztatás kötelező erejű?
- mi történik akkor, ha a felmért és "híjával találtatott" társasháznak nincsen anyagi háttere a felújításhoz és pályázaton sem nyer?
- a pályázatokon vajon előnyt élveznek-a azok a társasházak, akik éltek az önkormányzati állapotfelmérés lehetőségével?
- vajon hány ház felmérésére jut az egymillió forintból (hiszen az egész kerületről van szó!)?

Azt gondolom, hogy az ötlet lehet példaértékű, mintegy "a jó gazda módjára eljáró" önkormányzat feladataként, ám visszássá is fordulhat, amennyiben csak az érzelmek felkorbácsolására futja és nem indukál valódi felújítási hullámot.




Az életveszélyes műszaki hibák feltárásában nyújt segítséget az önkormányzat a kerületi társasházaknak, hogy megelőzhessék az olyan tragédiákat, mint amilyen például októberben történt a Rökk Szilárd utcában. Az új kerületi társasházi szolgáltatás a rossz műszaki állapotú társasházak lakóinak hozhat némi megnyugvást.
A Rökk Szilárd utcában egy régi lépcsõ omlott össze, egy idõs asszony halálát okozva. A társasház nem önkormányzati tulajdonú volt, de épp ez az eset figyelmeztet arra, hogy a magántulajdonban lévõ társasházaknak jól jöhet a külsõ segítség.
- Fontosnak tartjuk, hogy legyen hová fordulni a józsefvárosiaknak, ha arra gyanakodnak, az õ házukban is életveszélyes a lépcsõ, a tûzfal, a párkány vagy más - mondta Józsefváros újságnak dr. Gotthard Gábor alpolgármester (Fidesz), a Társasház Állapotfelmérési Program kezdeményezõje. - A társasházak állapotfelmérésének lebonyolítására a Józsefvárosi Vagyonkezelõ Kft-t kérte fel a képviselõtestület. A vizsgálat célja: az élet- és balesetveszélyt jelentõ hibák feltárása. A leggyakoribb veszélyforrásokat vizsgálják majd a szakemberek: a tetõszerkezetek, kémények, tûzfalak, födémek, ereszaljak, párkányok, homlokzatok, lépcsõk, függõfolyosók, korlátok statikai állapotát. Elsõ lépésként a JVK Kft. fel fogja venni a kapcsolatot a társasházakkal, májusig öszszeállítja a vizsgálatra javasolt épületek listáját. Fõleg a 20 évnél régebben épült társasházak esetében van jelentõsége az állapotfelmérésének. Természetesen csak ott végzik el, ahol a társasház igényli a szolgáltatást, és ezt írásba adja. Ha egy társasház nem járul hozzá az állapotfelméréshez, az is szíve-joga, de errõl is írásban kell majd nyilatkoznia. Az így összeállított lista alapján az állapotfelmérések megkezdõdnek. A felmérésért nem kell fizetni, ami nem elhanyagolható segítség a mai körülmények között. A feltárás eredményérõl írásban kap tájékoztatást a társasház és az önkormányzat is, az abban foglaltak kötelezõ érvényûek lesznek, magyarán a feltárt életveszélyes hibát a tulajdonosoknak el kell hárítania. Ha önerõbõl képtelen lenne rá a ház, pályázhat az önkormányzathoz. 2008-ban több forrást is nyitottak a társasházak számára (44 millió forint állt rendelkezésre életveszély-elhárításra, 30 millió gázvezeték-felújításra, 92 millió a városrehabilitációs pályázatokra, 155 millió a Józsefvárosi Lakásfelújítási Programra), ezeket a forrásokat 2009-ben is szeretnék meghagyni. Gotthard Gábor elmondta, bíznak abban, hogy a kerületi társasházak élnek ezzel az új lehetõséggel. A képviselõ-testület december 11-én megszavazta a program indítását és biztosította a felmérések elvégzéséhez szükséges egymillió forintot.

Nincsenek megjegyzések: